Resultaten
wo 25 sep 2024

Liya Works: ontmoetingsplaats voor keramiek en meer

Samen met haar man en dochter verhuisde Mine in 2023 van Istanbul naar Eindhoven haar broer achterna. Hoewel haar passie voor keramiek zeven jaar geleden al begon, besloot ze nu om een eigen atelier te starten. Sindsdien huurt Mine met haar bedrijfje Liya Works een ruimte in de Apparatenfabriek. "Ik hou van de geschiedenis van het gebouw, dat past helemaal bij mijn atelier!", straalt Mine.

Van technisch naar creatief

Een eigen keramiekatelier, waar ze haar creativiteit volledig in kwijt kan, is voor Mine een droom die uitkomt. Toch was die creatieve kant niet altijd zo op de voorgrond aanwezig. Ze legt uit: "Ik ben technisch opgeleid en werkte voorheen als chemical engineer. Al snel kwam ik erachter dat engineering niets voor mij is. Wat me steeds meer aantrok, was UX-design, wat staat voor user experience design. Ik werkte voor bureaus en later ook voor banken."

Met handen bezig zijn

In de tussentijd begon Mine met keramiek als hobby. "Ik zocht iets leuks om te doen in het weekend. Samen met een vriendin volgde ik een keramiekcursus. Daarna volgde ik nog een cursus, en nog een. Dat veranderde mijn leven! Ik genoot ervan om met mijn handen bezig te zijn. Het liet me inzien dat het bedrijfsleven helemaal niet bij me past. Twee jaar geleden stopte ik als UX-designer en besloot ik me volledig te focussen op keramiek."

Toekomstplannen

Nu heeft Mine eindelijk haar eigen atelier in Eindhoven, waar ze volop met keramiek bezig is. "Ik maak van alles, maar het liefst decoratie. En alles wat ik maak is uniek, geen enkel stuk is hetzelfde." Momenteel verkoopt ze haar creaties nog niet, ze geeft alles weg. "Maar dat wil ik binnenkort gaan veranderen. Ik zou graag op de FeelGoodMarket staan. Daarnaast wil ik workshops gaan geven aan de expatcommunity en aan kinderen. Mijn studio moet een ontmoetingsplaats worden."

Apparatenfabriek

Mine is erg blij met haar studio. “Ik hou van de ruimte, maar ook van de omgeving en de sfeer hier op Strijp-S. Er is veel kunst aanwezig, dat maakte het voor mij de perfecte plek om me te vestigen. Het is een gebied in ontwikkeling en de gebouwen hebben een rijke geschiedenis.”

Ben je benieuwd geworden naar het atelier van Liya Works in de Apparatenfabriek? Mine nodigt je uit: “Vrijdag 27 september om 17.00 uur organiseren we een openingsfeestje. Kom langs, je bent van harte welkom!”