Resultaten
do 11 mrt 2021

Juul Bierings restaureert schilderijen op Strijp-S

Juul Bierings restaureert schilderijen en is onlangs met haar atelier verhuisd naar Strijp-S. Ondanks dat de meeste restauratoren in de randstad werken, koos ze bewust voor regio Eindhoven om zich te vestigen.

Foto gemaakt door: Gerrit SchreursJuul Bierings restaureert Paneele (2006-2008) van Matthias Weischer uit de collectie van het Kunstmuseum Den Haag. Foto gemaakt door: Gerrit Schreurs.

Enerzijds omdat ze zich verbonden voelt met de regio en voor de liefde naar Eindhoven verhuisde, anderzijds omdat er in de regio Eindhoven relatief weinig restauratoren gevestigd zijn die restaureren vanuit academische achtergrond. “Als restaurator doe je onderzoek naar intentie van de kunstenaar en hoe de gebruikte materialen dit tot uitdrukking brengen. Ik analyseer wat technisch en chemisch mogelijk is om dat specifieke werk op een veilige en ethische manier te herstellen”, aldus Juul. Vooral hedendaagse en moderne schilderijen worden door Juul gerestaureerd, daar heeft ze de meeste affiniteit mee.

Detectivewerk

Juul deed een bachelor kunstgeschiedenis, een master restauratiedeskundige schilderijen en een professioneel doctoraat restauratie schilderijen (en beschilderde objecten) aan de Universiteit van Amsterdam. Bijvoorbeeld tijdens haar onderzoek naar schilderijen van Asger Jorn gebruikte ze technische analyses om te achterhalen hoe zijn werk gemaakt is én hoe het gereinigd kan worden. “Ik lijk soms net een detective die heel precies uitzoekt hoe iets tot stand is gekomen om onderscheid te maken tussen techniek en veroudering. Je moet begrijpen aan wat voor schilderij je werkt, zonder dingen in te vullen die je niet kunt weten”, vertelt Juul. Het gaat daarbij niet alleen om de schoonheid en betekenis van een werk, maar ook over materiaalkeuze. “Je beïnvloedt het leven van een schilderij tijdens een restauratie. De keuzes die je als restaurator daarin maakt hebben ook met ethiek te maken: moeten bijvoorbeeld lacunes (missende delen) worden ingevuld om de werking van de compositie te herstellen of laat je zien dat een werk niet meer nieuw is en al een heel leven achter zich heeft? En is er iets bekend over de mening van de kunstenaar hierover?”, aldus Juul.


Foto gemaakt door: Sabine Heetebrij

Inspirerende omgeving

Het bedrijf was al langer in Eindhoven gevestigd en maakte onlangs de overstap naar Strijp-S. “Het is een mooi pand met een industrieel verleden. Het is degelijk gebouwd met brede industriële liften voor het transport van grote schilderijen, dikke muren en hoge plafonds. Een goede basis om het klimaat te kunnen reguleren en er schijnt mooi retoucheerlicht binnen. Dit maakt het de perfecte ruimte om schilderijen te behandelen”, vertelt Juul. Voor kunstbezitters uit regio Eindhoven is het fijn dat ze werken in de buurt kunnen laten restaureren, dat merkt Juul: minder transport betekent minder onnodige risico’s. Ze restaureert ook schilderijen voor musea op locatie, zo werkte ze voor het Kunstmuseum Den Haag, het Kröller-Müller Museum en is ze regelmatig in het Van Abbemuseum te vinden. Voor haar is het fijn dat ze werken die lokaal geliefd zijn beter leert kennen.

De tand des tijds

“Ik denk met mijn atelier een goede aanvulling te zijn in Eindhoven en hoop hiermee iets bij te dragen aan het draagvlak voor kunst in deze omgeving. Kunst kan mensen inspireren en verbinden, iets wat onze samenleving vooral nu nodig lijkt te hebben. Door me in te zetten voor het behoud van kunst hoop ik hieraan mee te werken.”

“Mensen investeren hun geld vaak graag in een waardevol schilderij. Om deze waarde te behouden (en soms ook te verhogen) is aandacht en zorg nodig. Naast ongelukjes door menselijk toedoen is het effect van tijd, alhoewel traag, niet minder bedreigend. Kijkt u weleens in detail naar de conditie van uw schilderijen?”, aldus Juul.

Meer over Juul Bierings:

Instagram: @Juulbierings_restoration

Www.juulbierings.com 
Foto gemaakt door: Rosie Zopfi