Na een ontmoeting met mensenrechtenverdedigers kwam social designer Bernhard Lenger in contact met organisatie Justice and Peace. Hij wilde graag helpen, maar hoe? Om tot een solide samenwerking met de organisatie te komen, had hij meer mensen nodig. Zeven andere ontwerpers sloten zich aan bij zijn project met Justice and Peace en zo werd Foundation We Are in 2018 geboren: een plek waar je kunt experimenteren met wat design voor maatschappelijke vraagstukken kan betekenen.
Toen We Are net startte was social design nog geen hot topic. Dat is nu wel anders. Bernhard vertelt: “De urgentie werd snel duidelijk. Na een tijdje zagen we dat veel organisaties worstelden met vraagstukken en we wisten dat design daar een frisse blik op kon geven. Een voorbeeld is een organisatie die een juiste benadering zocht voor kinderen die niet naar school komen. Vanuit een workshop ontstond het idee om elk kind een ansichtkaart naar zichzelf te laten schrijven. Als het kind afwezig bleef werd de kaart naar het huisadres gestuurd. Op deze manier is de kans groter dat het uit eigen beweging terugkomt dan wanneer er iets opgelegd wordt.” De foundation creëert nieuwe inzichten voor degenen die vast zitten in hun denkproces. “We merken in ons werk vooral dat er mooie dingen kunnen gebeuren als je een expert en een ontwerper samenbrengt.” Zulke experts kunnen mensenrechtenorganisaties, maar ook journalisten of klimaatwetenschappers zijn.
In een ontwerpproces zijn er veel kansen om invloed uit te oefenen op de omgeving. Een simpel voorbeeld is een koffiemachine die wel of niet ontworpen is met het oog op duurzaamheid. Zo’n ontwerpproces kan ook worden toegepast op bijvoorbeeld beleidsstukken. De start is simpel: met mensen in gesprek gaan en ontdekken hoe hun leefwereld eruit ziet. Zo’n proces vraagt om meerdere disciplines en een sterke verbeeldingskracht. En voor dat laatste moet je bij een ontwerper zijn. “Met de combinatie creatief onderzoek en academisch onderzoek kun je een goede visie schetsen binnen een complex vraagstuk. Met een kleine interventie of juist een grote communicatiecampagne kun je die visie waarmaken. Van daaruit ontstaat een beweging.” De kansen die We Are ziet binnen de problemen in de samenleving geven energie en zorgen voor een enorme drive. “De eerste jaren waren niet makkelijk, maar nu onze toegevoegde waarde echt wordt gezien begint onze inzet zijn vruchten af te werpen.”
De combinatie van verschillende disciplines op verschillende niveaus binnen de community is een voorwaarde voor hun bestaan: “Wij ademen samenwerking. Want pas dan groei je met elkaar.”
Hun droomvisie? Hét instituut voor onverwachte samenwerkingen zijn, met daarbij ook meer internationale samenwerkingen. Foundation We Are is te vinden op de begane grond van de Apparatenfabriek. Naast een werkruimte vind je hier ook een expositieruimte waar verschillende maatschappelijke thema’s op een creatieve manier uitgelegd worden.
Sta je te popelen om je aan te sluiten bij Foundation We Are? Loop even binnen en ze ontvangen je hartelijk in hun gezellige pand. Zij bekijken graag of je past binnen de organisatie.
Locatie: Torenallee 22-04, Eindhoven