Resultaten

De Leidingstraat blijft een belangrijk element op Strijp-S. De industriële pergola van 550 meter lang wijst de weg en legt verbindingen. Je kunt er overheen slenteren, of eronder lekker op een bankje of een terrasje gaan zitten. De Leidingstraat wordt aangekleed met stedelijk groen

Met het aanleggen van de dynamische verlichting is de Leidingstraat nu zo goed als af. Lichtarchitect Har Hollands heeft de buizen langs de fabrieken aan de Hoge Rug een definitief gezicht gegeven als de zon onder gaat. Leds in wit, blauw, rood en groen lopen traag of juist heel vlug langs de horizontale lijnen van de Leidingstraat. “Daarmee suggereer je beweging. Het lijkt dikke, trage vloeistof of juist hele lichte, snelle stof die voorbij lijkt te schieten”, legt Hollands uit. “Ik wil altijd iets zeggen over de plek die ik verlicht. Hier heeft iets gevloeid, zijn afvalstoffen afgevoerd en grondstoffen aangevoerd.” Op deze manier verwijst zijn lichtontwerp naar de functie die de oude Leidingstraat van Philips altijd heeft gehad, toen de fabrieken op Strijp-S nog op volle toeren draaiden.

“Het ontwerp bestaat eigenlijk uit drie delen: een basis openbare verlichting van ledlampjes die recht naar beneden schijnen, verlichting op de groenperken en bankjes en de leds die in strepen langs de buizen trekken. Die zitten in een U-profiel, waardoor het licht op de buizen schijnt. Je kunt nooit rechtstreeks in de lampjes kijken. De openbare verlichting kun je aanpassen met de seizoenen. In de winter is het licht warmer van kleur dan in de zomer. Dan wil je juist koelte.”

Hollands is ook de ontwerper van het oude lichtplan rond de Leidingstraat, nog voordat er mensen in de gebouwen Anton en Gerard gingen wonen. Door de lichtval op de buizen werd een golfbeweging gesuggereerd, maar er is één nadeel: als je er woont, schijnt er ’s avonds steeds licht je loft in. Trudo denkt samen met Hollands na over een nieuwe plek voor dit ontwerp. De bedrading en besturingen zijn overgebleven na het weghalen van deze verlichting. Het nieuwe plan maakt gebruik van de bestaande infrastructuur. Ook de ‘brandende’ schoorsteen is van de hand van Hollands. “Dat is eigenlijk een grote fakkel, die de passie en het vuur doorgeeft van generatie tot generatie. Het gaat om het doorgeven van begeestering, zoals dat ook nu nog op Strijp-S gebeurt.” In de toekomst ziet Hollands graag dat dit lichtontwerp een speciale twist krijgt rond evenementen. “Niet vooraf aangekondigd, maar gewoon spontaan. Een beetje zoals bij de Google letters, die om de zoveel tijd een ander thema hebben. Dat zou je hier ook kunnen doen rond bijvoorbeeld Glow of de Dutch Design Week."