Resultaten
vr 14 dec 2018

Wijnkoperij Ludo Mertens heeft liefde voor wijn

Zijn vader had een uitgebreide wijnkelder en vanaf zijn 15e jaar ging hij op vakantie naar Chablis om met zijn ouders en zussen wijn te proeven in de lokale wijnkelders. En ja toen mocht dat nog…! We spreken met Ludo Mertens van de gelijknamige Wijnkoperij en allereerste huurder van Vershal Het Veem.

Van hotellerie naar wijnkenner

Ludo Mertens is een echte Eindhovenaar, hij werd geboren in Weert maar is getogen in Stratum in Eindhoven. Tijdens de hogere hotelschool in Oostende en Brussel, waar culinair en bourgondisch hoog in het vaandel staan, deed Ludo vele wijnreizen naar de Elzas, Bordeaux en Reims. Na vijf jaar in het hotelwezen te hebben gewerkt en tussenstops als beleggingsadviseur en manager beurzen en tentoonstellingen, kwam hij terecht bij Wijnstekerij Uelingsheide. Een oud Trappistenklooster dat sinds 1898 handelt in “mis-wijn” voor de kerken. Daar leerde Ludo enorm veel en deed hij contacten op in de wijnwereld.

De start van de wijnkoperij

“Ik ben eerst hobbymatig gestart en later ben ik het echt professioneel en fulltime gaan doen maar wel als gesloten wijnkoperij. Dat betekent dat ik toen geen winkel had”, vertelt Ludo. “Ik leverde, en nu nog steeds, veel aan horeca en aan particulieren. Twee keer per jaar houd ik een assortimentsproeverij (één keer in het voorjaar en één keer in het najaar). Zo’n 80 wijnen staan dan open. Vaste klanten en nieuwe klanten kunnen dan proeven wat ze het komende jaar willen gaan drinken.” Ludo koopt voor een deel de wijnen nog zelf in maar werkt ook samen met een grote importeur.

Duurzaam geproduceerde biologische wijnen

“De trend is nu duurzaam geproduceerde biologische wijnen. Er wordt niet gespoten met chemische bestrijdingsmiddelen, er wordt geen kunstmest gebruikt (alleen natuurlijke mest) en de bodem moet uitgespoeld zijn en schoon”, legt Ludo uit. Het duurt vijf jaar voordat een wijngaard alle rotzooi uit de bodem heeft. Ook is de opbrengst per hectare bij een biologische boer minder groot dan bij reguliere boeren. “Het fruit is van betere kwaliteit en het gaat dus meer om kwaliteit dan om kwantiteit. Dat is de reden dat biologische wijnen iets duurder zijn. Ook wordt er streng gecontroleerd op de duurzaamheid.” Veel biologische wijnboeren zijn ook nog veganistisch waardoor geen dierlijke klaringsmiddelen om de wijn helder te krijgen worden gebruikt. 

Orange natuurwijnen zijn hip

De orange natuur wijnen zijn tegenwoordig ook hip en staan bij de sterrenrestaurants op de kaart. Natuurwijn wordt gemaakt zoals een rode wijn gemaakt dus met schil en al waardoor de kleur licht oranje is. Normaal worden bij een witte wijn de druiven geperst en het sap gefermenteerd maar nu gist alles mee en wordt er niets aan toegevoegd. Die moeten we snel eens gaan proeven!

Elke dag een glaasje wijn en je wordt zo 100 jaar?

Volgens Ludo is er volop onderzoek gedaan naar de positieve effecten van elke dag een wijntje en is het goed voor de gezondheid en de ontspanning. Hij drinkt zelf ook elke dag een glaasje rood. “Wijn is ontspannend. Goed voor de bloedsomloop. Zeker rode wijn. Er zitten veel antioxidanten in. In Bordeaux zijn er minder hart- en vaatziekten dan in de rest van de wereld.”

Proost!

www.vershalhetveem.nl | www.ludomertens.nl