Resultaten
ma 17 dec 2018

Jan Buys, programmamanager van het Klokgebouw

Wie regelt eigenlijk al die activiteiten in het Klokgebouw en het buitenterrein?

De naam is Jan Buys, programmamanager van het Klokgebouw en van het buitenterrein. Alles wat op die locaties gebeurt op Strijp-S, daar is Jan bij betrokken. We spreken hem over wat hij allemaal doet en hoe hij hier terecht is gekomen.

Van discotheek naar evenementen

Jan Buys rolde van de horeca in de evenementenbusiness. Hij runde tot 2002 discotheek De Hut in Haarsteeg maar zag in dat met de opkomst van house, dance en de mobiele telefoon de vaste plek waar jongeren uitgingen, snel veranderde naar festivals en concerten. In 2001 verkocht hij de discotheek en kwam in dienst bij 013 in Tilburg, eerst als hoofd horeca en na een jaar als bedrijfsleider. “Thom Aussems zat destijds in het bestuur van 013 en via hem kwam ik in aanraking met Trudo. Zij wilden vanaf 2009 in het Klokgebouw evenementen organiseren waar we in alle vrijheid verschillende dingen konden doen, mits passend bij de doelstelling”, vertelt Jan.

Profilering van Strijp-S als gebied

Jan huurt nu de evenementenruimte in het Klokgebouw van Trudo en beheert het buitengebied plus de twee bovenste verdiepingen van het Veemgebouw van Trudo. “We moeten goede evenementen organiseren die bij Strijp-S passen. We kijken daarbij niet alleen naar het commerciële aspect en of het een toevoeging voor Strijp-S is maar ook naar vijf factoren: cultuur, design, kennis, urban en rauw. 90 of 95% moet een raakvlak hebben met één van die woorden”, legt Jan uit. “Dus geen bruidshow, hondententoonstelling of Nederlandstalig evenement want dat past niet bij Strijp-S.” Om die redenen worden sommige aanvragen dus afgewezen. Maar het kan ook zijn dat er al een soortgelijk evenement is of dat Jan geen geloof heeft in het concept of de organisatie. “We blijven naar de kerntaak kijken.” Maar de grote vraag is: komt die ijsbaan er nu?

Primeurtje

Op de vraag of we nog een primeurtje bekend mogen maken, antwoord Jan: “In de laatste week van april en de eerste week van mei volgend jaar, komt er een theatercircus in de hallen van het Klokgebouw. Met circa 10 tot 15 voorstellingen op donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag. Dat wordt een grote productie me vier weken lang opbouw.”

Een klein flexibel team met Jan als aanspreekpunt

Jan werkt met een klein team en een zestal freelancers. “Er is altijd iemand aanwezig en dit werkt goed. Ook als ik er niet ben, draait het door. En we moeten klein en efficiënt werken zodat we niet afhankelijk zijn van hoge kosten en ons kunnen focussen op de kerntaak.” Met één telefoontje kan een ontheffing, vergunning of afspraken over het geluid worden gemaakt. En Jan weet of het binnen de kalender van de gemeente of Strijp-S past. Met 85% terugkerende evenementen heeft hij inmiddels een mooi trackrecord opgebouwd en focust hij zich momenteel op nieuwe initiatieven. De evenementen op Strijp-S zijn in goede handen!

www.klokgebouw.nl | facebook.com/Klokgebouw