Resultaten
wo 28 jun 2017

Ontdek de ontwikkeling van Eindhoven tijdens de HONDERD expositie

Ter gelegenheid van het officiële honderdjarige bestaan van Sint Trudo is op de zesde verdieping van het Veemgebouw de expositie HONDERD te bekijken. De expositie heeft een beeld van de ontwikkeling van de stad Eindhoven in honderd jaar en de rol die Sint Trudo daarin vervuld heeft.

Geschiedenis Eindhoven
Als we willen weten hoe Sint Trudo geworden is zoals het is, moeten we nagaan hoe Eindhoven geworden is zoals het is. Terug naar 1916 dus, het jaar waarin de corporatie werd opgericht. Maar betreden we het toneel in 1916 dan heeft Eindhoven de omslag naar industriestad al gemaakt. De verzuiling is al een feit, sociaaldemocratie, vakbonden… het is er allemaal al. We moeten verder terug in de tijd. Laten we er nog eens honderd jaar bij doen. Terug naar 1816... De expositie geeft een fascinerend beeld van twee eeuwen, waarin Eindhoven zich ontwikkelt tot industriële stad.

Co-creatie
HONDERD is een absoluut andere expositie dan die je doorgaans in een museum bezoekt. Daar immers bepaalt een curator wat jij als bezoeker te zien krijgt en hoe er wordt gepresenteerd. HONDERD daarentegen is het resultaat van co-creatie. Co-creatie met een groot aantal Eindhovense particulieren, organisaties en instellingen. Én met het publiek.

Grootse presentatie 
Het materiaal wordt deels gepresenteerd op een 250 meter lange wand; meer dan 500 m2 expositieruimte. Die wand vormt een rechthoek in de ruimte die in totaal zo’n 3.500 m2 telt. Daaromheen liggen verscheidene eilanden, waar uiteenlopende partijen hun bijdrage aan HONDERD presenteren. Inderdaad, Sint Trudo. Maar ook de Effenaar, die hier bijvoorbeeld affiches van popconcerten in de jaren ’90 toont. We duiken in de geschiedenis van de productie van de Philips gloeilamp. Vertonen enkele mooie films van Phocas Kroon. En we laten je de oorlog herbeleven door de ogen van jonge meisjes die hier net na de oorlog tekeningen over hebben gemaakt. 

Van onbepaalde duur 
De expositie HONDERD duurt zo lang als er belangstelling voor is. Een, twee maanden. Een jaar. Misschien wel honderd. Of permanent. Enige reflectie op het verleden is niet verkeerd voor onze stad en regio. Want naarmate we beter in staat zijn de historie te lezen, kunnen we de actualiteit beter begrijpen en dus de toekomst beter tegemoet treden. 

Bezoek de expositie HONDERD op de zesde etage van het Veemgebouw op Strijp-S.

Veemgebouw
Torenallee 98-02
5617 Eindhoven