Resultaten
ma 05 nov 2018

Africa meets Europe bij MukaCariza in de Urban Shopper

We interviewen Muka van Eyken, een onderneemster sinds maart van dit jaar gevestigd in de Urban Shopper. Haar verhaal begint met een aangrijpend persoonlijk verhaal over een jong meisje dat opgroeide in Rwanda…

De hel in Vlaanderen 

Op haar 12e jaar werd Muka van Eyken, samen met haar jongere zusje, voor illegale adoptie uit Rwanda ontvoerd. Ze kwam terecht bij een Vlaams gezin. “Dit was echt de hel in Vlaanderen. Ik mocht mijn eigen taal niet spreken, er werd me verteld dat ik wees was en ik onderging allerlei mishandelingen”, vertelt Muka. Ze wachtte totdat haar zusje 18 jaar was en op 22e jarige leeftijd vluchtten ze samen om nooit meer terug te keren naar het adoptiegezin. Alleen met haar adoptietante heeft ze nog contact. 

Als je in beweging komt, ontstaat de weg vanzelf

Van het leven op straat kwam Muka en haar zusje via haar adoptietante in een studentenwoning. Ondanks de omstandigheden, was school een fantastische vlucht uit haar dagelijkse ellende. Ze werd uiteindelijk kleuterjuf en werkte ook in kinderdagverblijven. Na haar scheiding verbleef ze enkele maanden in een blijf-van-mijn-lijf huis en moest ze haar baan opzeggen. Na enkele jaren in de bijstand gezeten te hebben, neemt Muka het besluit om compleet iets anders te gaan doen en helemaal opnieuw te beginnen. 

MukaCariza: duwtje-in-de-rug

In eerste instantie wil Muka een onderbroekenlijn of iets met T-shirts opzetten maar ze heeft geen design of fashion opleiding. Dus kiest ze voor tassen waar de maatvoering minder van belang is. “Ik wil een product bieden dat je bij je draagt, een stuk van jezelf is en persoonlijk is.” Vanuit de tekentafel zijn de Mukaprints ontstaan en wil ze haar kinderen (Muka heeft 3 kinderen, 2 dochters van 8 en 12 jaar en 1 zoon van 10 jaar) iets uit Rwanda en Afrika meegeven. Het verhaal achter elke tas maakt de MukaCariza tassen bijzonder.

Africa meets Europe

De tassen zijn een combinatie van zelf ontworpen Mukaprints op effen, minimalistisch Europees leer. De tassen worden in kleine aantallen handgemaakt in Spanje. Elke print van de tas heeft zijn betekenis. De zonsondergang was voor Muka altijd al een bron van inspiratie. Hij is overal ter wereld te zien en iedereen is er altijd door gefascineerd. Ze legt uit: “Blauw staat voor lucht en water. Oranje is de Afrikaanse aarde en de kleur van de hutjes waar ze heeft gewoond. Geel en groen staat voor de koffievelden waar de zon onder gaat. Het ‘infinity’ teken is de verbinding tussen verleden en toekomst.” Muka heeft geleerd om haar ervaring positief te gebruiken en daar iets moois mee te doen. 

De sky is niet the limit op Strijp-S

In de Urban Shopper heeft ze sinds maart van dit jaar haar plekje gevonden en voelt ze sociale verbondenheid. Haar eigen winkel, met een geschilderde zon, waar klanten de tassen, het leer, het canvaskatoen eerst voelen en het verhaal horen, voordat ze kopen. Ze heeft grootse plannen met haar label en ook andere producten zoals kleding & schoenen maar neemt kleine stapjes om verder te bouwen. 

mukacariza.com www.instagram.com/mukacariza_