Resultaten
di 10 sep 2019

Acceleration case: verplaatsbare duurzame woningen

Acceleration case: verplaatsbare duurzame woningen als flexibele oplossing voor de woningmarkt

De woningmarkt zit aardig op slot. Er is onvoldoende aanbod van hoge kwaliteit woningen tegen een redelijke prijs. En minder grote huishoudens, vergrijzing en immigratie van kenniswerkers in Eindhoven veroorzaken daarnaast ook een grotere kwantitatieve woningvraag. Woningcorporaties hebben steeds minder mogelijkheden om in hun eigen woningvoorraad te investeren en concentreren zich veelal op verduurzaming van het bestaande bezit. De oplossing van Acceleration voor dit probleem is verplaatsbare duurzame woningen. 

Duurzame mobiliteitsinnovaties

De Modulair Building Company (MBC), één van de succesvolle startups van het platform Acceleration, biedt flexibele woningen die vanwege hun sterke bouwconstructie en vanwege het ontbreken van een nagelvaste fundering, verplaatsbaar zijn. MBC biedt aan  woningcorporaties een full operational lease van een nul-op-de-meter woning (geen netto energieverbruik onder andere door een zeer beperkt verlies van warmte) met verschillende plattegronden, met gebruik van duurzame materialen. Acceleration helpt MBC maar ook andere startups met financiering en hulp bij de marketing van het in de markt zetten van het concept.  

MBC blijft eigenaar van de materialen

MBC richt zich momenteel op de omliggende regio van Eindhoven. Ze wil een voorraad woningen creëren zodat gemeenten snel en flexibel kunnen inspelen op de groeiende vraag naar kleinschalige, goedkope woningen, die verplaatsbaar en veilig zijn. Zodat gemeenten niet meer kiezen voor de niet duurzame containerwoningen van concurrerende aanbieders. Eigenaar Marcel Clerx legt uit: “Ons woningproduct is voor 92% circulair. Bij de bouw en ontwikkeling wordt The Natural Step gebruikt (niks in de grond achterlaten, zo min mogelijk vluchtige chemische stoffen gebruiken, welbevinden van mensen als doel). Wij blijven eigenaar van de materialen en kunnen de woningen op elk gewenst moment weer verplaatsen waar tekorten ontstaan.”

Sterk netwerk en samenwerking op Strijp-S

Marcel Clerx studeerde marketing en marktonderzoek als onderdeel van bedrijfseconomie. Hij deed zijn Master of Real Estate met specialisatie in stedelijke ontwikkeling bij Tias Business School. “Strijp-S was als oud-industrieel erfgoed één van mijn afstudeeronderwerpen. Ook ken ik het terrein heel goed omdat mijn oude buurman hier portier was. Via mijn studie en mijn contacten met Sint Trudo en Park Strijp beheer heb ik hier mijn netwerk opgebouwd”, legt Marcel uit. Hij werkt onder andere samen met Bas Luiting (inspirerende grondlegger van het circulaire economie gedachtengoed), met Power-S (marketeers) en met Mobility-S (parkeren en mobiliteit). 

Zoeken naar nieuwe verbindingen

In de samenwerking met de Dutch Design Foundation (tijdens de Dutch Design Week) met de daarbij aangesloten design community, wil Marcel nieuwe verbindingen zoeken. Hij zou graag bewoners en ondernemers bij elkaar willen brengen en een community willen bouwen rondom thema’s als mobiliteit en duurzaamheid. Hij roept daarom mensen op om contact op te nemen via acceleration.nl en samen, nog intensiever dan nu al gebeurt, aan de slag te gaan in het verder ontwikkelen van het mooie gebied.

Meer info: https://acceleration.nl