Resultaten
do 07 feb 2019

16 februari: FIRST LEGO League Benelux finale 2019 in het Klokgebouw

Op zaterdag 16 februari 2019 vindt in het Klokgebouw op Strijp-S de Beneluxfinale van de FIRST® LEGO® League (FLL®) plaats. Dit is een wedstrijd die jongeren tussen de negen en vijftien jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De finale begint om 08.45 uur en eindigt om 17.45 uur. 

Teamwork

De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. 

Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteert de uitkomst. De teams gaan dit dus tijdens de Benelux finale doen. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de kinderen verwacht dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens moeten de kinderen zelf op zoek naar een creatieve oplossing, die ze vervolgens presenteren op deze finaledag.

Opdracht voor dit jaar: ontwerp, bouw en programmeer een robot

De teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® system met Robolab of RIS (Robotics Invention System) software. Met deze robot moeten tijdens de finaledagen wedstrijden worden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Het parcours is zo ontworpen dat beginnende teams vrij eenvoudig punten kunnen halen. Voor gevorderde teams is het echter wel moeilijk om alle punten in de wacht te slepen: slechts 1 procent van alle teams is in staat een robot te bouwen die functioneel genoeg is om alle opdrachten uit te voeren.

Jurering op drie punten

Bij aanvang van de jurering krijgt het team een korte samenwerkingsopdracht waarbij de juryleden kunnen zien hoe het team samenwerkt. Op de Beneluxfinale wordt aan de teams gevraagd om ook een Core Values poster voor te bereiden. Door een poster te maken kunnen de teams laten zien hoe ze de Core Values beleven. Elk team krijgt twee minuten de tijd om de inhoud van de Core Values poster te presenteren en te beschrijven. Tot slot stellen de juryleden vragen aan het team over de opdracht, de poster en het afgelopen seizoen.

Awards te winnen

Tijdens de Beneluxfinale is er voor de eerste drie plaatsen een Champions Award beschikbaar. De Champions Awards gaan naar de teams die op alle drie de jury-onderdelen, projectjury, robotjury en Core Values jury, het best gescoord hebben. Daarnaast zijn er nog vele awards te winnen op robotprestatie, robotprogrammeren, robot strategie, onderzoek, creatieve presentatie, innovatieve, inspiratie en teamwork. Ook kunnen de teams zich kwalificeren voor internationale toernooien. 

www.firstlegoleague.nl |