Resultaten
wo 14 nov 2018

10 jaar muzikale talentontwikkeling bij POPEI

POPEI begon in de Zoutstraat als een plek waar muzikanten repeteren en samenkomen. “Het oude pand was niet geïsoleerd. De bands konden elkaar horen tijdens repetities”, vertelt Patrick Maas, verantwoordelijk voor o.a. de programmering. De locatie op Strijp-S is een waar paleis, vergeleken met de oude locatie, met alles onder één dak en een nieuwe missie.

Talentontwikkeling

POPEI groeide in 10 jaar Klokgebouw van een ruimte voor repetities en optredens naar een regionaal instituut voor talentontwikkeling. Een plek waar beginnende bands kunnen groeien en een podium krijgen. “Een popcentrum in het teken van talentontwikkeling, dat ervoor zorgt dat mensen hun eerste showtje kunnen spelen en ze dan helpt tot het moment dat ze in de Effenaar kunnen spelen”, legt Mirjam Sieben (PR & communicatie) uit.

Muzikanten samenbrengen

POPEI is een bruisende muzikale plek waar ca. 50 bands regelmatig repeteren in één van de 17 repetitieruimtes en waar ca. 1.000 losse repetities per jaar worden geboekt. POPEI biedt een zaal voor evenementen, workshops, professionele oefenruimtes met apparatuur, opnamestudio, een scoutingprogramma en werkt samen met het Rock City Institute en het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) zodat talenten zich op verschillende manieren kunnen ontwikkelen. Ook beschikt POPEI over een café-restaurant waar muzikanten elkaar ontmoeten en soms spontaan beginnen met wat te spelen.

Kwaliteit zit in de interactie

De kwaliteit zit in de interactie tussen de bands en het publiek dat er is en de begeleiding daarvan, nog niet zo zeer in het eindresultaat. Het is meer iets wat in ontwikkeling is en waar muzikanten leren. Bij het spelen bij het maandelijks terugkerend programma Streekvijver krijgen de bands feedback op wat er anders of beter kan. Sieben licht toe: “Bands krijgen de mogelijkheid om de zaal te gebruiken voor een releaseshow. Dan hebben ze mooi licht en geluid en hoeven ze niks te betalen voor de zaal. Dat is toch wel een mooie mogelijkheid, want het is wel een speciaal feestje, dus dat wil je dan ook iets speciaals geven.”

 Foto: Denice Photography

Iedere Eindhovense muzikant langs POPEI

Met de doorontwikkeling van POPEI hoopt Sieben dat ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan het muziekaanbod in Eindhoven. “Door het opstellen van een missie werd het nog duidelijker waar POPEI voor staat en zijn we ernaar gaan handelen.” Patrick beaamt: “Vanuit de subsidieverstrekkers heeft ieder podium of cultuurorganisatie ook veel meer zijn profiel duidelijk moeten maken en iets meer moeten kaderen. Dat betekent ook echt niet dat die kaders niet een beetje opgerekt of op een kier gezet mogen worden, maar wel dat je iets meer bij je leest blijft zodat je ook niet teveel in elkaars vaarwater gaat zitten. “Eigenlijk willen we gewoon dat iedere muzikant in Eindhoven en omgeving door POPEI heen is gelopen. Al is het om te repeteren, op te treden of op te nemen. Dat is denk ik wel een mooi streven voor de komende jaren”, zegt Sieben.

www.POPEI.nl | www.facebook.com/PopEi.Eindhoven